Ud af gæld – start her

Er gælden vokset dig over hovedet? Så fortvivl ikke. Der er en vej ud af gælden, selvom det ikke nødvendigvis bliver nemt. I denne guide, kan du se, hvordan du skal forholde dig, hvis gælden er større, end du kan overskue.

1: Stands ulykken

Det vigtigste du skal gøre, er som ved al anden førstehjælp: Du skal standse ulykken. Det vil sige: Slut med at stifte ny gæld. Ikke flere lån til at betale afdrag på andre lån. Hvis du først er derude, hvor det er nødvendigt at optage nye lån, for at få råd til at betale afdragene, så er du ude på et skråplan. Gælden vil bare stige og stige. Så: Stop med gældsætning.

2: Få et overblik

Næste skridt er, at du skal have overblik. Dels over din gæld, og dels over dine månedlige udgifter. Med andre ord: Du skal have lavet et budget. Formålet med at lave budgettet er at se, hvor meget du har råd til at afbetale gæld med, når dine leveomkostninger og faste udgifter til bolig mv. er betalt.

Først når du har overblik over det, kan du tage stilling til, hvad der videre skal ske. Du har nemlig blandt andet følgende muligheder:

  • Gældssanering
  • Frivillig akkord
  • Rekonstruktion (tidligere tvangsakkord)

Her kan du se, hvordan du får et overblik, lægger budget og får styr på hvor meget du skylder: Læs artiklen

3: Så skal der handles

Nu har du standset ulykken, og ved hvor meget du har at leve for, samt ikke mindst, hvor meget du har til at betale gæld med. Hvis du da har penge til det.

Hvad du skal gøre, afhænger lidt af resultatet fra step 2, men jeg vil her beskrive, hvordan et forløb typisk er. Jeg tager i eksemplet udgangspunkt i, at du har ubetalelig gæld – altså gæld, som du ikke vil kunne betale tilbage indenfor en rimelig periode på maks 8-10 år.

Start med at finde en ny bank

Det aller første du oftest skal gøre, er at finde en ny bank, hvis du skylder din nuværende bank penge. Alle banker har pligt til at oprette en simpel indlånskonto til dig. De har dog ikke pligt til at give dig eksempelvis Dankort eller kreditkort. I stedet vil du oftest få tilbudt et hævekort eller et debitkort, som ikke kan overtrækkes.

Grunden til at du skal finde ny bank er, at din nuværende bank kan finde på at modregne i dit indestående hvis du skylder dem penge.

Dernæst skal du skrive et brev til alle dine kreditorer. I brevet skal du skrive, at du ikke har mulighed for at betale din gæld, og derfor tilbageholder betalingen. Den tilbageholdte betaling skal du ikke bruge til nye støvler eller ferierejser. Den skal til gengæld sættes ind på en særskilt konto, så du senere kan bruge dette indestående i en gældssanering eller en frivillig akkord.

Dernæst skal du så, alt efter dine forhold, indsende ansøgning om gældssanering, betale kreditorer efter en fastlagt plan, eller simpelthen vente. Eksempelvis gældssanering kræver, at din gæld er mindst nogle år gammel, og blandt andet forbrugsgæld kan ikke gældssaneres. Men mere om det i vores guide til gældssanering.

RKI og fogedretten

Hvis du ikke allerede er i RKI, er der ingen tvivl om at du vil komme det, så snart du tilbageholder betaling til dine kreditorer. Men det er faktisk ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. En registrering i RKI hindrer nemlig, at du optager mere gæld. Godt nok bliver visse ting lidt mere besværligt, men det er ikke verdens undergang.

Du vil formentlig også stifte bekendtskab med fogedretten eller fogeden, hvis du har gæld til det offentlige. Det er sandsynligvis uundgåeligt, men nødvendige skridt fra kreditorers side. Ved det første møde i fogedretten vil du oftest kunne erklæres insolvent, hvis du ikke har noget at betale, eller tage udlæg i. En insolvenserklæring bevirker, at du ikke kan indkaldes til fogedretten påny i de næste 6 måneder.

Denne artikel skal blot give dig et overblik over, hvordan mulighederne er. Det første du skal gøre, er at få dig et overblik over din økonomiske situation. Det kan du gøre her.

 

 

 

 

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes